Συχνές ερωτήσεις

1) Τι είναι ο στίβος;

Ο στίβος είναι η παλαιότερη μορφή οργανωμένου αθλήματος. Τα αγωνίσματά του είναι συνδεδεμένα με τις πιο απλές φυσικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το κυνηγητό, το πέταγμα μιας πέτρας, το πέρασμα ενός εμποδίου. Κάποια στιγμή πήραν τη μορφή οργανωμένων αθλημάτων κι έτσι δημιουργήθηκαν οι δρόμοι, τα άλματα, οι ρίψεις. Ο στίβος σαν άθλημα υπάρχει σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες, αρχαίους και σύγχρονους.

2) Ποια είναι τα αγωνίσματα του στίβου;

Τα αγωνίσματα του στίβου έρχονται από τα βάθη των αιώνων γι’ αυτό και αναφέρονται ως κλασικός αθλητισμός.
Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. δρόμοι: ταχύτητας, αντοχής, σκυταλοδρομίες
  2. άλματα: μήκος, ύψος, τριπλούν, επί κοντώ
  3. ρίψεις: σφαιροβολία, σφυροβολία, ακοντισμός, δισκοβολία

3) Σε τι βοηθάει ο στίβος;

Ο στίβος βοηθάει στη θεμελίωση ενός υγιούς τρόπου ζωής και στην προάσπιση της υγείας.
Ως ατομικό άθλημα, κάθε αθλητής μαθαίνει να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, φυσικές και ψυχοπνευματικές. Μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, μαθαίνει να βάζει στόχους και βρίσκει τρόπους να τους πετύχει. Αποκτά δηλαδή αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Μέσω της ομαδικής προπόνησης και των αγωνισμάτων των σκυταλοδρομιών καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία. Αναπτύσσονται έντονα τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Δημιουργούνται δυνατές φιλίες, που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Η ενασχόληση με τον στίβο αναπτύσσει πλήρως όλα τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης: δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία, επιδεξιότητα. Στοιχεία που συμμετέχουν σε όλα τα αθλήματα, ομαδικά κι ατομικά, ακόμα και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γυμναστές σε όλα τα αθλήματα είναι προπονητές στίβου, στο ποδόσφαιρο, στην αλαθοσφαίριση, στην πετοσφαίριση, στο τένις, στην ιστιοπλοΐα, στη φόρμουλα 1, στο μότο gp.

4) Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος προπονήσεις;

Από την ηλικία των πέντε χρόνων μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την ενασχόληση με τον στίβο. Στην αρχή με γενική προπόνηση, ασκήσεις για όλο το σώμα, γνωριμία με όλα τα αγωνίσματα.
Μετά την ηλικία των δέκα χρόνων αρχίζει η σταδιακή εξειδίκευση σε συγκεκριμένο αγώνισμα.

5) Τι χρειάζεται κάποιος για να γυμναστεί;

Επειδή ο στίβος είναι πολύ απλό άθλημα, το μόνο απαραίτητο είναι ένα ζευγάρι σωστά αθλητικά παπούτσια, μία φόρμα και καλή διάθεση.

6) Υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης;

Οι πρωταθλητές παίρνουν επιπλέον μόρια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
Για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), απαιτούνται τρία αγωνίσματα του στίβου: ένα άλμα, ένας δρόμος, μία ρίψη. Άρα όσοι θέλουν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες μιας και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

7) Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να γυμνάζεται κάποιος;

Η ενασχόληση με τον στίβο μπορεί να συνεχιστεί και σε πολύ μεγάλη ηλικία για διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και υγείας, πάντα με την καθοδήγηση προπονητή και την επίβλεψη γιατρού.

8) Γιατί να απευθυνθεί κάποιος στους Πάνθηρες;

Διότι οι Πάνθηρες είναι αθλητικό σωματείο, το οποίο εξειδικεύεται αποκλειστικά στον στίβο ενώ οι προπονητές του είναι όλοι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στον στίβο και κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Έχουν όχι μόνο πολύχρονη προπονητική εμπειρία αλλά και παιδαγωγική κατάρτιση.

Στους Πάνθηρες θα βρείτε τα εξής τμήματα:

  • Ακαδημιών: σούπερ μίνι (4-6 χρόνων), μίνι 1 (7-8 χρόνων), μίνι 2 (9-10 χρόνων),
  • Αγωνιστικά τμήματα (από 11 χρόνων),
  • Τμήμα προετοιμασίας υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ ή στρατιωτικές σχολές,
  • Τμήμα φυσικής κατάστασης για αθλητές διαφόρων αθλημάτων.
  • Τμήμα Βετεράνων